Sunday, October 23, 2016

KEFİR MAYALANMASI:Kefir Mayalama işlemine başlamadan 12-24 saat önce buzdolabından çıkardığın mayayı az bir sütle mayala.Aktifleşmesi için 48 saat gerekiyor o ilk az miktardaki kefir içilmiyor .Mayalıyacağın süt ılık olmalı(oda sıcaklığından az yüksek olmalı).Mayanızı kavanozdan tahta kaşıkla(metal asla deymicek ve temiz su ile yıkayıp, sonra onu sütün içine atın .Cam kavonozun ağzı hafif hava alacak şekilde örtünüz .Karanlık yada aydınlık farketmez güneş görmüyen bir yerde bekletiniz. Aktif maya, yazın 12-16 saatte,kışın 18-30 saatte sıcaklığa bağlı olarak mayalanma tamamlanır.Ayranla -yoğurt kıvamına gelen kefirinizi plastik süzgeçle süzünüz taneler üstte kalacaktır.Taneleri temiz suyla yıkayıp ufak bir cam kavonoza koyup üzerine su veya sütü 1-2 parmak geçecek şekilde doldurunuz(içmeye başladığınızda 1 bardak süt doldurun) ve bir daha kullanmak üzere buzdolabında bekletiniz.Mayan yavaş çalışıyorsa azar azar sütle sık sık mayalıyarak aktif hale getirebilirsiniz. Hem de hızlı çoğaltma işlemini gerçekleştirmiş olursunuz Böylece arkadaşlarınıza dağıtacağınız mayada hazır olur. Ama mutlaka yeniden mayalarken temiz su ile yıkanacak.Mayayı buzdolabında su içerisinde ort. 10 gün ,süt içerisinde 15 gün saklıyabilirsiniz.Buzdolabında beklerken haftada bir suyunu değiştirmek gerekir.Buzdolabında beklerken süt mayalanırsa 5 gün içerisinde yıkayıp tekrar suyun içinde buzdolabına koyunuz.Buzdolabında beklerken ağzı kapalı olacak.Uzun süre saklamak istediğinizde derin dondurucuya ufak kavonozla plastikte olabilir susuz yada süt içerisinde koyunuz.Hava almazsa 1-2 yıl bozulmadan durabilir.kefirde en önemli olan şey,demir deymicek(kaşık tahta ya da plastik olucak).süzgeç tel olmuyacak ,cam kavanozda bekletilcek.

No comments:

Post a Comment