Friday, November 25, 2016

Networking


Networking çevre yapmak geliştirmek ve birlikte yarar yaratmak diyoruz. Ancak sadece belirli sayede kişi ile tanışık olmak asla ortaya fayda çıkması için yeterli olmuyor.Pek çok zaman şuna benzer sözler duyuyoruz ‘ Benim çok çevrem var ama bana hiç faydası yok ! ‘ İlginç değil mi burada yanlış giden ya da eksik olan birşeyler oluyor olması lazım ? Nelerin eksik olduğunu aşağıda anlatacağız ama hemen şunu söyleyebiliriz ki bu tür kişiler hemen ve acilen bize gelseler çok iyi olur çünkü gerçekten de etkili bir şekilde networking yapmaya ihtiyaçları var ve bunu VIP Networking bünyesinde sistematik olarak yapabilrler.
Herhangi bir iş kurmak istiyorsanız başarılı olmanız için tek bir formül var : Yeterli sayıda müşteriye ulaşmak. Yani potansiyel müşterilerin sizi ve yaptığınız işi bilmeleri ve ürün ya da hizmetinizi almaya hazır olmaları. Demek ki bir yatırım kararı alırken risk almak istemiyorsanız müşteriniz önceden hazır olmalı. Kendinizi ve sunmayı tasarladığınız ürünü yeterince sayıda insan tanıyıp sizin adınıza tanıtmaya hazır olursa başarısız olmaz ihtimaliniz kalmıyor . Bu noktada networkünüzün kuvvetli olması ve hazır olması hayat kurtarıcı bir özellik haline geliyor. Sadece iş kurmak isteyenler için değil profesyonel çalışanların ve toplumsal yarar yaratmak isteyenlerin de en önemli cankurtarıcıları iyi bir network olmaktadır.
Networking çok sayıda kişi tanımak değildir .Networking yeterli sayıda niteliki kişi ile güven bağı içerisinde düzenli aralıklarla (haftada bir kez) yarar üretmek için  biraraya gelmektir.
Bir iki kere görüşüp kartvizit alışverişi yaptığını kişilerle yarar üretemezsiniz. Uzun süredir tanıştığını ve güvendiğiniz halde belirli aralıklarla görüşmediğiniz dostlarınızla da yarar üretemezsiniz. Her gün görüştüğünüz ama birlikte ve karşılıklı bir yarar üretme amacı deklare etmediğiniz kişilerle de yarar üretemezsiniz . Networking in başarılı olması için tüm bileşenlerinin birarada var olması gerekir.Biri eksik olursa networkünüz de  bir lastiği olmayan bir otomobil gibi  bir köşede işlevsiz bir şekilde yatacaktır ! Bir kez daha tekrar etmek gerekirse size faydası olan networking :
  • Yeterli sayıda niteliki kişi ile
  • Güven bağı içerisinde
  • Düzenli aralıklarla (haftada bir kez)
  • Yarar üretmek amacıyla  biraraya gelmektir.


 Burada sadece 4 öğe var ve çok da zor birşey değilmiş gibi gelse de insanlar mecbur olmadıklarından etkili bir şekilde  networking yapmaları için bir çerçeveye ve özel bir motivasyona ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden batıda networking danışmanlık şirketleri ve organizsayonları hızla artmaktadır. VIP bu konuda faklı yaklaşımıyla önemli bir boşluğu doldurmaya adaydır.
Networking nedir, nasıl yapılır ne gibi sonuçlar elde edilebilir konusu yıllardır araştırılmış incelenmiş ve ortak akıl bazı sonuçlara ulaşmıştır. Bu konuda yazılmış  makale ve kitapları okumanızın yararı olacaktır. Gerçekten de networking olgusuna yeni katılan kişiler pek çok önyargı ve soru ile gelebilmektedirler .Biz işimiz gereği bu sorulara cevap vermemizin yanısıra tam bilgi sahibi olunması ancak bu konuda hazırlıklı olmak ile mümkündür. Networking metodlarımız ve uygulamalarımız ise sadece üyelerimizin öğrenip uygulayabileceği inceliklerdir. İyi bir network sahibi ve networker olmak her konuda olduğu gibi yeterli emek ve zaman harcamış olmakla mümkün oluyor.Bildiğiniz gibi Roma da bir günde kurulmamıştır.
Networking in ABC si konusunda biraz daha bilgi sahibi olmanız için aşağıda sn. Didem Tekin’e ait bir yazı paylaşmak istiyoruz (kaynak yenibiris.com) .Bunun dışında çeşitli kaynaklardan newtorking genel kavramı hakkında bilgi edinmenizi öneririz .VIP Social and Business Network konusunda detaylı bilgi almak için ise bize ulaşabilir ve bir  toplantımıza katılmayı talep edebilirsiniz.

NETWORKING


Çevre oluşturmanın en az işteki başarı kadar önemli olduğunu biliyor muydunuz? İş bağlantısı nasıl kurulur, yeni tanıştığınız kişileri kendinize nasıl bağlarsınız, size faydası olacak kişileri kokteyl ve toplantılarda nasıl anlarsınız? Pratik ipuçlarıyla hemen başlayın.
İş ağı olarak çevirebileceğimiz networking konusunda Yenibiris.com üyeleri için seminer veren Çiler Yıldız’dan networking yapmanın incelikleri…
Networking nedir?
-Bir kişiden diğerine bilgi, fikir ve ilişki taşımaktır.
-Az çabayla çok şeyler yapabilmektir.
-Başkalarına yardım edebilmektir.
-İhtiyacın olabileceğini bilmeden ve çıkar olmadan ilişki kurabilmek, geliştirmek ve onu canlı tutabilmektir.
-Kişileri tanıştırmak ve bağlantı kurabilmektir.
-Gerektiğinde yardım alabilmek ve yardım edebilecek kişilerle bağlantıda olmaktır.
Ne değildir?
İlişki sonucu bir şey satma
İş Bulma Kurumu
Bağış kampanyası
Finansal destek sağlama
Nerede kullanabilirsiniz?
Kariyerinizi planlamada.
Yeni iş fırsatları yaratmakta, var olanları güçlendirmede.
İşinizi daha iyi yapmada.
Yeni müşteriler bulmada, varolanlarla daha iyi ilişkiler kurmada.
Yeni kişilerle ilişkiler kurmada, varolanları güçlendirmede.
Ne kazanırsınız?
Zaman, para, enerji. Profesyonel yaşamda mutlu müşteriler/çalışanlar sizi tavsiye eder.
İlk adımlar
-İlk önce çekirdek ağ (aile, akraba) oluşturun.
-Ağınızda bulunan her kişi için sorun: Beni nasıl hissettiriyor? Onun bilgisi benim ihtiyaçlarıma cevap verebilir mi? Bu cevaplar networking’inizin enerjisini ortaya koyar.
-Her kişi için bir form oluşturun. Onunla ne zaman tanıştığınızı, bu ilişkide ne kadarlık iş potansiyeli olduğunu, en son ne zaman ve ne şekilde görüştüğünüzü, vs. yazın.
-En son ne zaman hiçbir şey istemeden görüştünüz? Kendinize bunu da sorun.
Nerelerde oluşturulabilir?
Resmi toplantılar, bilgi grupları, online ortam, networking organizasyonları, sosyal medya, endüstri toplantıları, kulüpler, vs.
Bir etkinliğe gitmeden önce
Ön hazırlık yapın. Toplantı nerede, kimler katılıyor, sizi kim davet etti, ne giymeli, kimlerle tanışmak istiyorsunuz, tanıdıklarınızdan kim var, konu açıcı espri ve hikaye topladınız mı?
İlkyardım çantası hazırlayın
2 kartvizit çantası (Alacağınız kartları sizinkilerden ayrı yerde saklamak için)
Kalem ve notluk
Elektronik cihazınız (Blackberry, iphone vs)
Nefesiniz için nane şekeri
Toplantı yeriyle ilgili adres-park bilgisi
Gülüşünüz, duruşunuz, merakınız, olumlu yaklaşımınız ve espri yeteneğiniz
Dikkat: Kartvizitlik, kalem ve not defterini ararken çantanızda kaybolmayın. Bunlara çabucak ulaşabilmelisiniz.
Kaliteli sohbetin incelikleri
-Kendinizle ilgili hikaye anlatın
-Dijital gazete başlığı yöntemini kullanın: Tanıştığınız anda “tıklanacak” kadar ilgi uyandırdınız mı?
-Gündemde ne var, iş hayatında neler oluyor, önemli-ünlü kişilerle ilgili son haberler neler? Konuyu rahatça başlatabilirsiniz.
Tanımadığınız ortamda hangi masaya, kimlerin yanına gitmeli?
-Hepsi birbirine yönelmiş kapalı gruplara değil, vücudu dışa dönük duran açık gruplara.
-Bir köşeye kendini kapatmış telefonuyla konuşan kişiye değil, etrafına gülümseyerek bakan kişiye.
Yeme-içme
-Masada elinizi işgal etmemesi için masaya takılan çanta askılarından kullanın.
-Buz gibi elle tokalaşmamak için soğuk içeceği sağ elinizle tutmayın.
-Tok gidin.
-Alkol miktarına dikkat edin.
Başarılı ve başarısız networking farkı nedir?
İletişimi sürdürmek ve takip yeteneği. Yeni tanıştığınız birine en azından bir eposta mesajı atıp tanıştığınıza memnun olduğunuzu söyleyin. Duygulara hitap etmek çok önemli. Daha iyisi, el yazısıyla not yazmak. Bir konu hakkında konuştuysanız onunla ilgili bir paylaşımda bulunun. Örneğin “şu linkte bu konuyla ilgili ilginç bir makale var”diyebilirsiniz.
Bitirmeyi bilin
Tanıştığınız kişiye en fazla 8 dakika ayırın. Bitirmenin en güzel yolu, başka biriyle tanıştırıp masadan öyle ayrılmak.
Dikkat: O toplantıdan sonra sizi kaç kişi hatırlayacak?
Networking işini canlı tutmanın yolu
-Ayda en az (listenizde yer alan) 2 kişiyle buluşun. Ve onun için neler yapabileceğinizi sorun.
-Profesyonel organizasyonlarda lider roller üstlenin.
-Kişisel web siteniz olsun, sürekli güncelleyin.
-Telefon edin, eposta yollayın, not yazın.
-İstemek ilişkiyi güçlü tutar. İlişkinizi taleplerinizle de canlı tutun.Neye ihtiyacınız varsa söyleyin. Söylemeden bilemezsiniz.
Sonuç olarak networking, ne zaman ihtiyacınız olacağını bilmeden yaptığınız bir şey. Bu konuda başarılı olanlar, yukarıda anlattıklarımızı bir yaşam biçimi haline getirenler oluyor genellikle. Tabi bütün bunları isteyerek ve doğal bir şekilde yapmak şartıyla…

No comments:

Post a Comment