Yağ yakımını ve nabız arasındaki ilişki
İnsanların yaşamlarını belirli bir süre yemek yemeden sürdürebilmelerinin nedeni vücutlarının muhtelif yerlerinde depoladıkları yağ dokularıdır. Aslında vücudun ana enerji kaynağının karbonhidratlar olduğu bilinmesine rağmen karbonhidratların yokluğunda yap depoları açılarak yağ yakımı gerçekleşir. Karbonhidratların yakım hem aerobik(oksijenle), hem de anaerobik(oksijensiz) olabilir. Fakat Yağ dokuları yalnızca oksijenle tepkimeye girerek yakılabilirler. Sonuç olarak vücuda ne kadar çok oksijen girerse yakım fazla olmaktadır. Uykuda yağ yakımının devam etmesinin sebebi de budur.
Her insanın yağ yakma hızı farklıdır. Bu nedenle yağ yakımını belirleyebilecek bir süre söz konusu değildir. Fakat genel olarak yapılan antrenmanlarda yağ yakımı için gerekli olan antrenman şekli kardio antreman şeklidir. Peki her kardio antrenmanından istediğimiz verimi alabilir miyiz? Bu sorunun cevabı evettir fakat kardio antrenmanını nasıl yaptığımız önemlidir. İşte burada nirengi noktası olarak kullanacağımız değer kişinin nabız oranıdır. Buna göre nabız aralıkları ve işlevleri şu şekildedir:
55-70% MHR Sağlık kalma kalp ve damar sağlığını korumaya yönelik orta yoğunluklu antrenman yağ asitlerinin daha çok kullanılmasına, kan dolaşımının artmasına, hücrelerin enerji birimi olan mitokondrilerin yoğunluğunun artmasına ve daha çok enerji üretimine, antrenmanlar arasında iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olur.
70-80%MHR Fit olan vücut şeklini korumaya yardımcı olur. Tip 1 kas hücrelerinin artmasını sağlar. Karbonhidratların yakım hızını arttırır. Kaslardaki enzimleri arttır. Oksijen taşınmasını arttırır.
80-90%MHR Laktik asit eşiğini arttırmak ve yağ yakımını maksimize etmek için kullanılır. Laktik aside olan toleransı arttırır. En etkin yağ yakımı bu aşamada gerçekleşir.
90-100%MHR Maksimal antrenman aralığıdır. Bu aralık kardio antrenmanlarında çok tercih edilmez. Daha çok tip 2 kas guruplarının büyümesi için yapılan ağırlık antrenmanlarında planlanır.
Yukarıda da anlattığımız gibi ne kadar çok oksijen o kadar çok yağ yakmadır. Bu nedenle yağ yakımı için yapılması gereken aralık 80-90% nabız aralığıdır. Sizin de bildiğiniz üzere nabız arttıkça vücutta daha çok kan dolaşacağı için kas ve dokulara daha çok oksijen taşınır bu daha fazla kimyasal reaksiyona neden olur. Bu reaksiyonlar arasında yağ yakımı da vardır. Bu antrenman aralığında en büyük sorun antrenmanın uzun süre sürdürülememesidir.
Bu yüzden kabul edilen antrenman şekli şudur:
55-90%MHR aralığında yapılan antrenmanlar yağ yakımını sağlar. Bu yüzden antrenmanlarımızı planlarken interval antrenman şeklinde planlamalıyız.
No comments:
Post a Comment